Chronische pijn / Fibromyalgie

Wat is chronische pijn?

Als pijn langer aanhoudt dan de verwachte hersteltijd van een letsel, spreken we van chronische pijn. Bij chronische pijn is geen verband of in ieder geval veel minder duidelijk tussen lichamelijke schade en een pijnprikkel. Soms is er een duidelijke oorzaak voor de pijn, bijvoorbeeld gewrichtsklachten door reuma, soms is de oorzaak minder duidelijk, bijvoorbeeld bij chronische lage rugklachten. Vaak is er geen duidelijke medische oorzaak (meer) aan te wijzen voor de pijnklachten en zijn er meerdere redenen waarom de pijn blijft. Dit is in iedere situatie anders. Belangrijk is om inzicht te krijgen in uw persoonlijke situatie.

Een gehanteerde regel is dat pijn die langer duurt dan 6 maanden chronisch is. Die pijn heeft dan meestal geen signaalfunctie meer, maar kan wel de kwaliteit van leven verminderen. Bij langdurige pijn en bij de beperkingen die dan ontstaan in de dagelijks activiteiten, gaan vooral psychische en/of sociale factoren een rol spelen. Chronische pijn is complexer om te behandelen dan acute pijn.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie betekent letterlijk "pijn in bindweefsel en spieren". Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. Waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen, is onbekend. In hun lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen met pijnstillers, matige beweging en rust.

Voorbeelden van symptomen

Mensen met Fibromyalgie hebben onder andere de volgende chronische klachten:

  • Chronische vermoeidheid
  • Stijfheid van spieren en gewrichten
  • Slaapproblemen
  • Minder spierkracht, moeilijk bewegen bepaalde lichaamsdelen, krachtverlies
  • Darmklachten
  • Gevoelloosheid, tintelingen en chronische hoofdpijn

Het is lastig om fibromyalgie vast te stellen omdat de klachten bij meerdere aandoeningen kunnen passen. Neem bij vragen daarom direct contact op met onze fysiopraktijk.

Bel voor een afspraak