Wat is manuele therapie?

De manueel therapeut houdt zich bezig met het onderzoek en de behandeling van patiƫnten met klachten van het bewegingsapparaat. Dat wil zeggen de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.


Wanneer en met welk doel wordt manuele therapie toegepast?

Vanwege de specifieke kennis en vaardigheden bij het stellen van de diagnose en het vaststellen van de therapie bij klachten aan de wervelkolom en die hiermee samenhangen, zal de manueel therapeut vooral binnen dit gebied werken. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van gewrichten verholpen of gereduceerd worden. De manueel therapeut probeert de stoornis op te heffen door middel van passief mobiliserende of manipulerende technieken, ondersteund met adviezen, oefentherapie en instructie. Als er sprake is van een overbeweeglijkheid in de gewrichten kan de manueel therapeut met specifieke trainingsadviezen de patiƫnt leren zijn gewrichten door middel van spieren te beheersen. Naast het verbeteren van de functie van de gewrichten is het optimaliseren van houding en beweging in werkzaamheden, sport en hobby's van groot belang.

Voorbeelden van symptomen, die voor manuele therapie in aanmerking komen

  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, al dan niet met een uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • Heupklachten
  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom

Vergoeding

Een manuele behandeling valt onder de aanvullende verzekering. Het is per zorgverzekering bepaald hoeveel behandelingen vergoed worden. Het eigen risico is hierbij niet van toepassing. Bij twijfel is het verstandig uw zorgverzekeraar te contacteren.