Wat is oedeemfysiotherapie?
Oedeem is een abnormale opeenhoping van vocht en eiwitten in een deel van het lichaam. Dit is een gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht of een defect lymfsysteem. Er zijn verschillende vormen van oedeem, een bekende vorm is lymfoedeem. Deze vorm komt vaak in de armen of benen voor. Deze vorm van oedeem kan aangeboren zijn (ook wel primair lymfoedeem genoemd), maar kan ook naar aanleiding van een bestraling, trauma of operatie plaatsvinden waarbij de lymfeklieren zijn weggehaald. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd.

Wanneer wordt oedeemfysiotherapie/ manuele lymfedrainage therapie toegepast?
Oedeemfysiotherapie richt zich op het behandelen van veneus en lymfe oedeem. Deze verschillende oedemen vereisen een andere aanpak. De oedeemtherapeut kan het oedeem beoordelen, u advies geven en doelgericht behandelen. De manuele lymfedrainage richt zich op het behandelen van lymfoedeem. Als u last heeft van een abnormale ophoping van vocht in het lichaam, neemt u dan direct contact op met uw huisarts of specialist. Deze geeft u indien nodig een verwijzing voor oedeemfysiotherapie.
Voorbeelden van symptomen
- Zwelling die gepaard gaat met pijn of tintelingen
- Gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid
- Toename van de omvang van een lichaamsdeel
Als er niets aan lymfoedeem gedaan wordt, kunnen er ontstekingen, zoals wondroos en gewrichtsklachten ontstaan. Tijdig herkennen van de symptomen en de juiste behandeling zijn daarom van groot belang. Niet alleen ter bestrijding van de klachten, maar ook om de verergering van de klachten te voorkomen.
Behandeling en doel
De oedeemfysiotherapeut kan oedeem op verschillende manieren behandelen:
Compressietherapie en lymftapingVaak zal de oedeemfysiotherapeut gebruik maken van compressie middels bandage. Hierdoor zal het overschot aan vocht afnemen. Vervolgens kan gebruikt worden gemaakt van op maat gemeten kous die het effect continueert. Ook kan lymftaping worden toegepast, een techniek waarbij de tape de huid als het ware 'lift'. Hierdoor wordt de afvoer van lymfvocht en onderhuidse circulatie verbeterd.
Manuele lymfdrainageManuele lymfdrainage is een speciale massagetechniek met als doel het stimuleren van vochtafvoer en van de lymfevaten die intact zijn.
AdemtherapieDe oedeemfysiotherapeut kan samen met u werken aan uw ademhaling, waardoor de afvoer van lymfevocht wordt verbeterd.
Oefentherapie en zelfmanagementDoor lymfoedeem kunnen de spieren kracht verliezen en kan beweging beperkt worden. Door middel van oefentherapie is het mogelijk de functionaliteit van het lichaamsdeel te verbeteren en helpt u weer in uw dagelijks ritme te komen. Ter ondersteuning van de therapie kan de oedeemfysiotherapeut u leren massagetechnieken toe te passen en bandage en tape aan te brengen.
VoorlichtingOnze oedeemfysiotherapeut zal u uitgebreide voorlichting geven over zaken waar u zelf aan kunt werken, zoals de verzorging van uw huis, voeding en preventie.
Vergoeding
Oedeemtherapie wordt door alle zorgverzekeraars vergoed. Indien er sprake is van een blijvende beschadiging van het lymfstelsel, is er mogelijk sprake van een chronische indicatie (volgens de ‘Chronische lijst fysiotherapie’). Heeft u een chronische machtiging dan worden de eerste twintig behandelingen alleen vergoed als u een (voldoende) aanvullende verzekering heeft. Vanaf de 21e behandeling komt u in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering. Een verwijzing van een arts is in dit geval wel noodzakelijk. In alle overige gevallen wordt de behandeling vergoed uit de aanvullende verzekering.